Tips voor het plannen van het kerstdiner

De feestdagen staan voor de deur en dat betekend vaak ook lekker eten! Wie weet krijg jij dit jaar wel de verantwoordelijkheid over het kerstdiner. Het kerstdiner kan natuurlijk voor wat stress zorgen, maar met deze tips bereid jij je voor op het organiseren van het kerstdiner. Uiteraard mogen een aantal lekkere recepten ook niet ontbreken!

Tip 1. Bedenk het menu

Deze tip spreekt natuurlijk voor zich, maar het is bij het menu belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo is het belangrijk dat je een menu kiest die bij je gasten past. Ook kun je kiezen voor gerechten die ja al (gedeeltelijk) kunt voorbereiden. Denk hierbij aan soep, een ovenschotel of tiramisu. Bedenk voor het hoofdgerecht één ”uitschieter”, zoals een kalkoen, ossenhaas of een bonenschotel. Bedenk 3-5 bijgerechten, zoals haricots verts en aardappelpuree. Zo is er voor iedereen wat wils! Kies ook eens voor seizoen groenten, die zijn vaak voordeliger en geven een echt winters gevoel af. Heb je moeite met het bedenken van het kerstmenu? Vraag eens rond aan je gasten wat ze lekker vinden of neem een kijkje op onze website voor meer receptinspiratie.

Tip 2. Aankleding van de tafel

Bedenk hoeveel bestek, borden en ander servies er nodig is voor het aantal gasten tijdens jouw kerstdiner. Bedenk ook op je genoeg zitplaatsen hebt, en of dat je er bijvoorbeeld nog een extra tafel bij moet zetten. De aankleding van de tafel is ook belangrijk! Wil jij bijvoorbeeld een leuk tafellaken of kleurrijke servetten? Online kun je veel tips vinden hoe je servetten leuk kunt vouwen.

Tip 3. De boodschappen

Plan de boodschappen in en koop de houdbare producten al een week van tevoren. Maak een boodschappenlijstje en schrijf van elk ingrediënten op hoeveel je nodig hebt. 1-2 dagen voor het kerstdiner kun je de verse ingrediënten kopen. Boodschappen online bestellen biedt uiteraard ook een groot voordeel! Zo kun je rustig thuis online alle ingrediënten uitzoeken. Wil je zeker zijn van de juiste wijn bij een gerecht? Bezoek dan een het lokale wijnhuis of de slijterij, neem een lijstje met het kerstmenu mee en laat je inspireren!

Tip 4. Leg de lat niet te hoog

Een kerstdiner organiseren kan veel werk zijn, daarnaast brengt het vaak ook de nodige stress met zich mee. Door de lat niet te hoog te leggen voor jezelf, beperk je de hoeveelheid stress en onrust. Wees ook niet bang om hulp te vragen, de voorbereiding kost immers veel tijd.

Tip 5. Creëer voldoende ruimte in de koelkast, vriezer en (evt.) oven

Zorg dat er voldoende ruimte is om alvast ingrediënten en voor geprepareerde gerechten op te slaan in de koeling. Dek alles goed af met vershoudfolie, producten kunnen namelijk snel smaak verliezen of geuren verspreiden. Indien het weer het toelaat, is de buitenlucht ook een prima koeling!

Tip 6. Laat je inspireren met onze receptinspiratie

Laat je inspireren met recepten van onze site, bekijk bijvoorbeeld eens de rijstbowl met rode kool, gestoofde kip en kaneel, gevulde aubergines, roze bietenrisotto of een zoete torta di riso.

Wij wensen jullie veel succes met de voorbereidingen van het kerstdiner, hopelijk hebben we jou met deze tips een handje op weg geholpen!