Nationale Cheesecake Dag!

Op 30 juli is het Nationale cheesecake dag, de dag waarop we extra kunnen genieten van een heerlijk, zoet taartje. Cheesecake kent ontzettend veel varianten, zelfs met rijst! In deze blog nemen we je mee door twee heerlijke cheesecake recepten, zodat jij zondag aan de slag kunt met een heerlijke creatie!

Deense risalamande cheesecake

In Denemarken kennen ze een typisch recept voor cheesecake: een risalamande. Een heerlijke cheesecake gevuld met rijst en afgetopt met amandelen & zoete kers.

Ingrediƫnten:
  • 300 ml water
  • 180 gram Bravo Tosya rijst
  • 1L volle melk
  • 3 gram vanille
  • 50 gram suiker
  • 500 gram slagroom
  • 100 gram boter
  • 350 gram amandelen
  • 100 gram granenbiscuits
  • 16 gram gelatineblaadjes
  • 200 gram roomkaas
Bereidingswijze:
  1. Breng het water aan de kook.
  2. Voeg de Bravo Tosya rijst toe.
  3. Voeg na 2 minuten de melk toe.
  4. Breng dit geheel aan de kook.
  5. Draai het vuur laag en blijf een minuut roeren.
  6. Dek de pan af en laat het 40 minuten op een laag vuurtje koken.
  7. Laat de rijstepap afkoelen.
  8. Splits de vanillestokjes en schraap ze uit.
  9. Roer de rijstepap, vanille en suiker door elkaar.
  10. Klop de slagroom op en verdeel 1/3 deel van de slagroom door de rijstepap.
  11. Voeg de overige slagroom ook toe.
  12. Zet het risalamande mengsel afgedekt in de koelkast.
  13. Hak de amandelen fijn. Laat de boter goudbruin worden in een pan.
  14. Voeg de amandelen toe en laat ze op hoog vuur 3 minuten roosteren.
  15. Houd 50 gram amandelen apart.
  16. Plet de granenbiscuits en meng ze met de 100 gram amandelen en gesmolten boter.
  17. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem.
  18. Zet de springvorm met bodem in de koelkast.
  19. Week de gelatineblaadjes voor 5 minuten in koud water.
  20. Roer een deel van de roomkaas door de risalamande. Voeg daarna het overige deel toe.
  21. Smelt de gelatine blaadjes in een pannetje op het vuur en roer dit door het risalamande heen.
  22. Meng de overige amandelen door de risalamande en verdeel regelmatig over de afgekoelde bodem.
  23. Zet de taart afgedekt voor minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
  24. Garneer de taart met de overgebleven gehakte amandelen.

Tip! Serveer er lekkere zoete kersen bij, voor extra zoetheid!

Lion Cheesecake

Dol op lions en op cheesecake? Dan is dit het perfecte recept voor jou! Dit recept is ook nog eens glutenvrij en eenvoudig lactosevrij te maken!

Ingrediƫnten:

Voor de bodem:

  • 50 gram pindakaas
  • 25 gram kokosolie
  • Snufje zeezout
  • 50 gram pure chocolade
  • 50 gram gepofte rijst
  • 5 Medjoul dadels

De vulling:

  • 5 blaadjes gelatine
  • 500 gram kokosyoghurt
  • 5 el agavesiroop
  • 1 tl vanille-extract

De topping:

  • 50 gram pure chocoladedruppels
  • 25 gram kokosolie
  • 3 Medjoul dadels
  • 25 gram gezouten popcorn
  • 20 gram gepofte rijst
  • 20 gram grof gehakte noten

Bereidingswijze:

  1. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Smelt 25 gram kokosolie in een pannetje en roer hier de pindakaas en zeezout doorheen.
  3. Spatel de gepofte rijst door het mengsel.
  4. Smelt 50 gram pure chocolade au bain-marie en roer dit door het mengsel met de gepofte rijst.
  5. Ontpit 5 Medjoul dadels en snijd in kleine stukjes. Voeg ze toe aan het chocolade mengsel.
  6. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en zet in de koelkast.
  7. Voeg de kokosyoghurt, agavesiroop en het vanille-extract toe aan een mengkom.
  8. Mix het geheel luchtig.
  9. Week de gelatineblaadjes in koud water voor 5 minuten.
  10. Knijp de blaadjes uit en verwarm ze al roerende in een pannetje met water.
  11. Voeg de gelatine toe aan het yoghurt mengsel.
  12. Giet het mengsel over de bodem en zet het in de koelkast.
  13. Verder met de topping; smelt de 50 gram pure chocolade au bain-marie.
  14. Ontpit de Medjoul dadels en snijd in kleine stukjes.
  15. Voeg de Medjoul dadel stukjes toe aan de chocolade.
  16. Spatel het mengsel door elkaar en verdeel dit over de cheesecake als de vulling stijf genoeg is.
  17. Laat de cheesecake uitharden en opstijven in de koelkast.
  18. Enjoy!

Benieuwd hoe je gepofte rijst maakt? Lees hier meer over gepofte rijst.