Gepofte rijst: De crispy topping!

Gepofte rijst is een heerlijke topping voor op bijvoorbeeld je yoghurt of havermout. Door de lichte en crispy structuur voeg je een gezonde, maar toch heerlijke topping toe!

Rijst pof je in drie stappen, door de gepofte rijst in een gesloten verpakking te bewaren, blijft de gepofte rijst tot wel drie maanden houdbaar! Je kunt voor het poffen van rijst het beste een droge rijstsoort, zoals de Bravo basmatirijst gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een restje rijst over van het avondeten? Dit is ook uitstekend bruikbaar! Spoel de Bravo basmatirijst voor het koken goed af. Kook de Bravo basmatirijst in 15 minuten gaar en laat het uitstomen met de deksel op de pan.

De tweede stap is wellicht een iets tijdrovende klus, maar wel uiterst belangrijk! Tijdens de tweede stap gaan we de rijst drogen. Dit is erg belangrijk, omdat de rijst anders te vochtig is en niet goed poft, in de hete olie kan dit zelfs zorgen voor spetteren, erg gevaarlijk dus! Spreid de rijst dun uit over een bakplaat en bak de rijst op lage tempratuur (100°C-125°C) in de oven. Dit duurt ongeveer 2-4 uur, afhankelijk van de dikte van de rijst. Open tussen het drogen door een aantal keer de oven om het vocht te laten ontsnappen.

De laatste stap is het poffen van de rijst. Zorg voor een goede set-up waarbij je de rijst kunt laten uitlekken na het poffen. Breng in een ruime pan een laag van ongeveer 3cm zonnebloemolie aan en laat dit goed heet worden, tot de olie begint te walmen. Doe nu in een vergiet kleine hoeveelheden rijst en laat het zakken, de rijst is binnen een aantal seconden al gepoft! Schep de rijst uit de pan en laat het uitlekken. Bestrooi naar eigen smaak met zout of poedersuiker.

Tip! Voor een zoete traktatie meng je de gepofte rijst met gesmolten chocolade, laat dit hard worden in de vriezer en je hebt heerlijke rijst-chocolade bites!

Benieuwd naar meer inspiratie? Klik dan hier.