Internationale Sushi Dag

18 juni is uitgeroepen tot Internationale Sushi Dag. Om alvast in de stemming te komen, benoemen wij de leukste feitjes over sushi en delen heerlijke recepten!

De betekenis van het woord sushi heeft overigens niets met vis te maken, iets wat veel mensen vaak denken. Sushi heeft namelijk wel te maken met rijst. Sushi betekent namelijk ‘rijst met azijn’. Naast dat er bij het maken van sushi rijstazijn wordt toegevoegd aan de rijst, is er ook een verschil met het soort rijst. De korrels van sushi rijst zijn korter, steviger en dikker.

De meest bekende sushi soorten zijn:

Nigiri – handgevormde sushi: dit is een ovaal bolletje rijst met daarop stukjes vis, groenten, ei of andere zeevruchten.

Maki – gerolde sushi: dit is het bekende zwarte rolletje met een vulling middenin, deze vulling is vaak krab, komkommer, ei, tonijn, garnaal, kip of zalm. Binnen de ‘’reguliere’’ maki heb je ook vormen als ukimaki, futomaki en temaki.

Leuk weetje: de langste sushi rol heeft een lengte van 1.11 km en is gerold in Aichi in Japan.

Over op de recepten, zodat je op 18 juni de hele dag kunt genieten van sushi!

Maki met avocado en zalm

Deze traditionele sushi rol maak je makkelijk zelf met een norivel, onze Bravo Pandanrijst en je favoriete vulling! Wij kozen voor avocado, komkommer en pittige zalm.

Ingrediënten

  • 250 gram Bravo Pandanrijst
  • 350 ml water
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • Snufje zout
  • Snufje suiker
  • 6 norivellen
  • 150 gram gerookte zalm
  • 1 el wasabi
  • 100 gram komkommer
  • ½ avocado
  • Garnering: Japanse mayonaise, lente-ui en sesamzaadjes
  • Bamboe sushimat

Bereiding

  1. Breng 350 ml water aan de kook.
  2. Voeg 250 gr Bravo Pandanrijst toe.
  3. Kook op een laag vuurtje tot al het water is opgenomen.
  4. Laat de rijst volledig afkoelen, dit is erg belangrijk!
  5. Voeg de rijstazijn, suiker en zout toe aan een klein steelpannetje.
  6. Verwarm dit tot een homogeen mengsel en voeg toe aan de rijst.
  7. Snijd de gerookte zalm in reepjes.
  8. Smeer de zalm reepjes in met wasabi.
  9. Was en snijd de komkommer in smalle reepjes.
  10. Snijd de avocado in smalle reepjes.
  11. Was en snijd de lente-ui in smalle ringetjes.
  12. Leg de bamboemat klaar voor gebruik.
  13. Leg het norivel met de gladde kant naar de onderkant op de mat.
  14. Bedenk het volledige vel met een laagje sushirijst, houdt ongeveer 1 cm vrij aan de randen.
  15. Vorm van de gesneden vis en groenten een lange horizontale rij.
  16. Rol het norivel dicht.
  17. Verwijder het bamboematje en snijd de sushi in de gewenste dikte.
  18. Eetsmakelijk!
Nigiri met tonijn en zoete sojasaus

Deze makkelijke vorm van sushi bestaat uit blokjes sushirijst met je favoriete topping! Wij kozen voor tonijn en zoete sojasaus als topping.

Ingrediënten

  • 400 gram Bravo pandanrijst
  • 5 el rijstazijn
  • 1 el witte wijnazijn
  • 700 ml water
  • Snufje zout
  • Snufje suiker
  • 1 nori vel
  • 200 gram tonijnsteak
  • Ketjap manis
  • Lente-ui

Bereiding

  1. Breng 600 ml water aan de kook.
  2. Voeg 400 gram Bravo pandanrijst toe.
  3. Kook op een laag vuurtje tot al het water is opgenomen.
  4. Laat de rijst volledig afkoelen, dit is erg belangrijk!
  5. Voeg de rijstazijn, witte wijnazijn, suiker en zout toe aan een steelpannetje.
  6. Verwarm dit tot een homogeen mengsel en voeg toe aan de rijst.
  7. Snijd de tonijn in reepjes.
  8. Snijd de lente-ui in reepjes.
  9. Pak een schaaltje met water voor je handen.
  10. Maak je handen nat en pak een bolletje rijst.
  11. Rol dit in je handpalmen tot je er een rechthoek van kunt vormen. Druk eventueel je handpalmen naar elkaar toe voor een rechte rechthoek.
  12. Nadat je van alle rijst blokjes hebt gemaakt, kun je de rijstblokjes beleggen.
  13. Verdeel naar wens de tonijn.
  14. Om ervoor te zorgen dat alles beter blijft plakken, kun je eventueel een klein reepje van een norivel knippen en om het rijstblokje met topping wikkelen. Door het vocht van de rijst blijft dit plakken.
  15. Voeg aan elke nigiri een swirl ketjap manis toe en top af met lente-ui.
  16. Serveer de nigiri sushi met sojasaus en naar wens wasabi.
  17. Eetsmakelijk!

Serveer naast de sushi bijvoorbeeld sojaboontjes, of edamame boontjes, zeewiersalade, Yakitori spiesjes of tempura garnalen.

Opzoek naar meer inspiratie om sushi te maken op Internationale Sushi Dag? Neem dan hier een kijkje.