Wees creatief met restjes rijst!

Op 5 juni vieren we Wereldmilieu dag. Op Wereldmilieu dag worden over de hele wereld activiteiten georganiseerd om mensen bewuster te laten worden van hoe belangrijk het milieu voor onze wereld is en wat we kunnen doen om het milieu te beschermen. Al het voedsel wat we eten, de lucht die we inademen en het water dat we drinken zou niet bestaan zonder de omgeving en natuur. Kies er bijvoorbeeld voor om restjes eten te hergebruiken, in plaats van weg te gooien. Als rijstliefhebber delen we met jou de tips voor overgebleven restjes rijst!

Fried Rice

Verhit in een wokpan een scheut wok-olie en bak hierin de overgebleven rijst krokant, samen met wat overgebleven koelkast groenten. Blus af met een scheutje ketjap of sojasaus en je hebt een heerlijke maaltijd! Eetsmakelijk!

Rijstpudding

Overgebleven restjes (witte) rijst zijn uitstekend geschikt voor een romige rijstpudding. Breng voldoende volle melk aan de kook, samen met vanille suiker en een blokje roomboter. Kook de rijst even kort mee en je hebt een heerlijke romige rijstpudding! Top af met kaneel of vers fruit.

Boost voor in de soep

Rijst door je soep geeft een fijne structuur, het geeft net wat extra kracht door de stevigheid en voegt een extra koolhydraatbron toe. Extra lekker met bijvoorbeeld een Aziatische bouillon.

Truffel-risottoballetjes (arancini)

Overgebleven (risotto) rijst kun je uitstekend gebruiken voor heerlijke homemade risottoballetjes. Je kunt ze zelfs na bereiden invriezen, zodat je altijd een voorraad hebt! Roer door de risotto Parmezaanse kaas, truffelsalsa en verse kruiden. Vorm van de risotto met vochtige handen mooie ronde balletjes. Zet drie aparte schaaltjes met bloem, ei en paneermeel klaar. Haal de balletjes eerst door de bloem, daarna door het ei en vervolgens door het paneermeel. Frituur de balletjes op 180 graden in enkele minuten mooi goudbruin. Voeg voor extra smaak nog wat mozzarella toe.

In groenten

Vul je paprika’s of tomaten met rijst: voeg naar smaak wat kaas en bosui toe en je hebt een heerlijke snack!

Guilty pleasure: rijst met boter en suiker

Voor velen een jeugdsentiment: warme rijst met een klontje roomboter en een schepje suiker. Helemaal lekker met een snufje kaneel.

Hopelijk hebben we jou geïnspireerd om je restjes rijst te hergebruiken, benieuwd naar meer inspiratie? Neem dan hier een kijkje.