Verspillingsvrije week!

In Nederland gooien we gemiddeld een kwart van ons eten weg. De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen zorgen voor het verminderen van voedselverspilling. Daarmee wordt er jaarlijks in Nederland 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten gehouden. Voedselverspilling in Europa is verantwoordelijk voor 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteit. Wist je dat wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen er ruim 22 miljoen maaltijden bespaard worden? De week van 11 september staat in het teken van de verspillingsvrije week. Ook wij van Bravo Foods vinden duurzame keuzes, en dus ook het verminderen van (voedsel) verspilling zeer belangrijk. Wij geven je daarom graag handige tips om deze week stil te staan bij het verminderen van voedselverspilling.

Handige tips om (voedsel)verspilling te verminderen:
  1. Groenten en fruit uit de vriezer zijn minstens net zo gezond als vers én veel langer houdbaar. Je haalt zo ook makkelijker de juiste hoeveelheid uit de vriezer.
  2. Heb je nog een restje yoghurt of een ander product wat al over de THT is? Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is.
  3. Op zeer bederfelijke producten staat een Te Gebruiken Tot-datum. Dat is officieel de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Vries producten in die je niet meer voor deze datum kunt eten.
  4. In de koelkast kun je restjes meestal twee dagen bewaren. In de vriezer zijn de meeste restjes drie maanden houdbaar.
  5. Verse kruiden invriezen? Snijd de kruiden fijn en leg ze in een ijsklontjeshouder. Voeg olie toe en doe de deksel erop en vries de blokjes in.
  6. Maak van tevoren een boodschappenlijstje, zodat je tijd, geld, stress en voedselverspilling bespaard.
  7. Eten over? Delen! Of vries je restjes direct in.
  8. Meten is weten, zeker als het gaat om voeding. Zeker bij producten als rijst, pasta en couscous is het verstandig om een weegmaatje, koffiekopje of keukenweegschaal te gebruiken.
  9. Probeer eens een maaltijd box uit, een maaltijd box is speciaal afgestemd op jouw huishouden, waardoor je minder restjes overhoudt.
  10. Gebruik eens een app als To Good To Go, om overgebleven voedsel voor een aantrekkelijke prijs te kopen.
  11. Bewaar eten op de juiste plek, waardoor het een langere houdbaarheidsdatum heeft. Kijk in de online Bewaarwijzer waar je een product het beste kunt bewaren en hoelang het goed blijft.
  12. Haal meer uit je restjes en kliekjes. Van de stengel van broccoli kun je bijvoorbeeld een lekkere soep maken!
  13. Koop (droge) producten in bulkverpakkingen en bewaar deze in eventueel goed afsluitbare potten.
  14. Door de inkoop van producten in bulkverpakkingen bespaar je verpakkingsmateriaal, maar vaak ook kosten. Label je potten met het product en de THT, zodat je tijdig je producten gebruikt.

Wij zijn benieuwd of jij deze week extra bewust bent van voedselverspilling, laat je tips achter in de comment sectie! Wil je meer tips? Neem dan hier een kijkje.