footer logo

Top 3 ramadan rijstrecepten

De heilige maand “ramadan” is aangebroken waarbij moslims van zonsopgang tot zonsondergang aan het vasten zijn. Tijdens de ramadan concentreren moslims over de hele wereld zich op hun innerlijke reflectie, gebeden en goede daden. Ook als je niet aan het vasten bent, kun je nog steeds de spirit van de ramadan ervaren door goed te letten op wat je eet en daarbij voldoende water blijft drinken. Wij, van Bravo Foods, delen hierbij onze top 3 ramadan rijstrecepten die jullie tijdens deze speciale maand met veel plezier kunnen bereiden en serveren.

Gearomatiseerde rijst met rozijnen en noten

Ingrediënten:

  • 1 en ½ kopje Bravo Foods Tosyarijst, gewassen en apart bewaard
  • 4 steeltjes kruidnagel, 2 laurierblaadjes, 1 zwarte kardemom
  • 3 groene kardemoms, een snufje saffraan
  • 1 vruchtje steranijs, 2 kaneelstokjes
  • 1 hele foelieblad, 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • ¼ kopje verschillende soorten noten (cachou, amandel, pistache)
  • ¼ kopje rozijnen
  • 1 theelepel suiker, 3 eetlepels ghee (geklaarde boter), 3 kopjes water

Neem een grote pan, verwarm op middelhoog vuur en voeg de ghee, noten en rozijnen toe. Mix dit voor vijf minuten en haal vervolgens de noten en rozijnen eruit. Voeg de kruiden toe aan de pan en laat het ongeveer een minuut opwarmen. Voeg de ui toe en breng op smaak met de kruiden in de pan. Bak de ui goudbruin. Doe de Bravo Foods Tosyarijst in de pan en mix het geheel ongeveer één minuut door elkaar. Voeg het water en de saffraan toe, breng op smaak met zout en laat de rijst koken. Zodra de rijst klaar is, voeg je suiker en geroosterde noten en rozijnen toe. Dek de pan af en laat het ongeveer 5 minuten staan. Serveer het gerecht met muntblaadjes en granaatappel.

Perzische rijst

Ingrediënten:

  • 2 kopjes Bravo Foods basmatirijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 2 eetlepels koosjer zout
  • 1 theelepel gemalen saffraan

Giet de Bravo Foods basmatirijst in een grote pan met 4 kopjes water. Voeg de olie, boter en zout toe en laat dit voor 15 minuten staan. Breng al roerend aan de kook zodat de rijst niet blijft plakken. Zet het vuur op de stand laag tot middelhoog en dek af met een deksel. Kook 50 minuten. Plaats de bodem van de pan voorzichtig onder stromend water en laat dit 2-3 minuten staan. Meng de saffraan met 2 eetlepels warm water in een kleine kom. Schep de rijst op de serveerschaal en neem hiervan 1/2 kopje gekookte rijst om vervolgens te mengen met het saffraanwater. Strooi dit over een bord met rijst. Maak met een spatel voorzichtig de korst los van de bodem van de pan. Serveer de korst, (ook wel tahdig genoemd), naast de rijst.

Shish kebabs op een bord

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje verse citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel koosjer zout
  • 1 eetlepel koosjer zout, 1 eetlepel zwarte peper
  • 2 theelepels geplette saffraan, 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui, lavash- of pitabrood
  • 1 kg chicken tenders zonder botten en vel, gehalveerd
  • 8 grote champignons, 1 rode paprika en 1 kopje Bravo Foods witte rijst
  • 4 tomaten, koosjer zout
  • 1 courgette, 4 eetlepels ongezouten en gesmolten boter

Meng de citroensap, olie, zout, peper, saffraan, knoflook en ui in een grote kom. Voeg de kip toe en draai meerdere malen om zodat het mengsel goed intrekt. Laat de kip gedurende 30 minuten rusten. Zet vervolgens de grill op middelhoog vuur totdat het heet wordt. Breng de kip en groenten op smaak met peper en zout. Spies de kip en groenten apart, in de lengte, op metalen spiesen. Leg de kip- en groentenspiesen op de grill, keer ze regelmatig om en bedruip met boter gedurende 18-20 minuten voor de groenten, en zo’n 10 minuten voor de chicken tenders, totdat deze gaar en lichtverkoold zijn. Kook tijdens het grillen de Bravo Foods witte rijst volgens de verpakking en serveer alles samen op één grote schaal.