Nowruz – Het Perzische Nieuwjaarsfeest!

Vandaag is het Perzisch Nieuwjaar, Nowruz Mobarak! Nowruz betekend nieuwe dag in Farsi en de feestdag staat voor een nieuw begin en het achterlaten van pech en ellende. Traditioneel kopen mensen nieuwe kleding en maken ze hun huis schoon.

Traditioneel dekt men een Nowruz tafel om het nieuwe jaar te verwelkomen. De tafel staat vol met zeven verschillende ingrediënten (vaak nog wel meer) die in het Farsi met de letter S beginnen. Bravo Foods biedt graag inspiratie om een heerlijke Nowruz tafel te dekken. Je kunt met rijst niet alleen heerlijke rijstgerechten maken, maar ook desserts zijn eenvoudig te bereiden met rijst.

Tahchin

Tahchin is een Iraanse rijstcake met saffraan en zuurbessen. Tahchin is een typisch Iraanse rijstcake met een krokante rijstkorst, malse kip en geurige saffraan. Dit recept is voor vier personen

Ingrediënten voor de Tahchin

  • 275 gram Bravo Foods basmatirijst
  • 500 gram kipdijfilet
  • 75 gram boter
  • 1 grote ui
  • 2 eieren
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl zwarte peper
  • 3 tl zout
  • ½ tl vermalen saffraan
  • 15 gram zuurbessen
  • Garnering: granaatappelpitjes, gehakte pistache

Bereiding

  1. Bereid de basmatirijst voor door de rijst een aantal keer af te spoelen met koud water. Laat de rijst daarna 4 uur weken in ruim water met 1 tl zout.
  2. Week de zuurbessen 20 minuten in koud water.
  3. Meng ½ tl vermalen saffraan met 150 ml gekookt water, laat de saffraan 15 minuten trekken voor gebruik.
  4. Breek de 2 eieren in een grote kom, voeg de 150 gram Griekse yoghurt, en 60 ml saffraan water toe. Meng dit met een garde en zet het mengsel apart.

Bereiding kipmengsel

  1. Snipper de ui fijn en snijd de kipdijfilets in kleine reepjes.
  2. Smelt de 75 gram boter in een pan op middelhoog vuur en zet apart.
  3. Voeg 40 gram van de gesmolten boter toe aan een koekenpan en voeg de gesnipperde ui toe. Fruit tot de ui glazig is en voeg dan de kipdijfilet reepjes toe.
  4. Bak de kipdijfilet reepjes gaar met 1 tl zout, 1tl paprikapoeder, ½ tl zwarte peper en 1 tl kurkuma.
  5. Giet de zuurbessen af en voeg deze toe aan de kip.
  6. Voeg 50ml van het saffraan water toe aan het kipmengsel.
  7. Plaats een deksel op de pan en laat het 30 minuten sudderen op laag vuur, roer tussendoor af en toe het mengsel door.

Bereiding rijst

  1. Breng een pan met 450ml water aan de kook.
  2. Voeg de geweekte rijst aan de pan met kokend water toe.
  3. Laat de rijst voor 6 minuten koken, tot deze al dente is.
  4. Giet de rijst af en voeg 2/3de van de rijst toe aan het yoghurtmengsel.
  5. Meng dit goed met elkaar.
  6. Schep 5 el van dit mengsel in een kleine kom en bewaar dit apart.
  7. Smeer met een kwast de bodem en wand van een pan in met gesmolten boter.
  8. Giet het resterende rijstmengsel in de pan, verdeel dit gelijkmatig over de bodem.
  9. Creëer een oppervlakkige kuil in de pan, door met de achterkant van een lepel de rijst van binnen naar buiten uit te verdelen. Je maakt als het ware een bakje van de rijst in de pan.
  10. Voeg aan de pan met het ‘’bakje rijst’’ het kipmengsel, de zuurbessen en het overgebleven vocht toe.
  11. Verspreid dit mengsel egaal over de rijst, maar zorg ervoor dat je 2cm van de zijkanten afblijft. Zorg ervoor dat het rijst-yoghurtmengsel intact blijft, door zo voorzichtig mogelijk het kipmengsel te verspreiden.
  12. Schep nu de resterende 1/3 rijst zonder het yoghurtmengsel over de kip heen. Zorg ervoor dat je 1cm van de zijkant afblijft.
  13. Vul de open zijkanen op met het yoghurtmengsel, welke je apart had gezet.
  14. Strijk het oppervlak van de rijst glad met de achterkant van een lepel. Giet het resterende saffraan water en de gesmolten boter over het gehele oppervlak van rijst.

Stoomproces

  1. Wikkel een schone theedoek om de deksel van de pan en dek de pan af.
  2. Laat de Tahchin nu 60 minuten stomen op een laag vuur.
  3. Controleer na 45 minuten de korst, als de zijkant goudkleurig en knapperig is, is de Tahchin klaar om te serveren.

Serveren

  1. Haal de deksel van de pan en plaats een platte schaal op de pan, keer ze samen om. De Tahchin zou eenvoudig moeten loskomen.
  2. Garneer met granaatappelpitjes en gehakte pistachenoten en noosh-e-jaan!

Bravo Foods wenst eenieder een fijne Nowruz!

Benieuwd naar al onze smaakvolle rijstgerechten? Lees dan hier verder.