Indonesische Rendang

Soms heb je dagen waarop je ruim de tijd kunt nemen om in de keuken te staan, of omdat je bijvoorbeeld visite over de vloer krijgt. Het is op zo’n dag dan perfect om een heerlijke Indonesische rendang te maken! Het kost immers iets meer tijd, maar het is wel een heerlijke maaltijd!

Dit recept is voor vier personen

Ingrediƫnten
  • 700 gram runderriblappen
  • 600 gram sperziebonen
  • 300 gram Bravo witte rijst
  • 1 limoen
  • 500 ml kokosmelk
  • 1 tl sambal
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 0,5 tl koriander
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stengel citroengras
  • 2-3 cm gember
  • 1 scheutje azijn
  • Peper & zout
Bereidingswijze
  1. Verwarm een flinke scheut olie in een pan met een dikke bodem. Snijd de runderlappen in stukken van 2cm en bestrooi ze met peper & zout.
  2. Voeg de stukken vlees toe aan de pan en schroei de stukken vlees dicht in de olie.
  3. Snipper de ui en knoflook fijn.
  4. Haal het vlees uit de pan en voeg de fijngesnipperde ui en knoflook toe.
  5. Voeg daarna de kruiden toe: 2 theelepels kurkuma, 1 theelepel komijn en 1 theelepel sambal.
  6. Bak de kruiden kort mee met de ui en knoflook en voeg daarna het vlees weer toe.
  7. Snipper de gember fijn in kleine stukjes.
  8. Plet de citroengras.
  9. Voeg daarna de halve theelepel koriander, 500 ml kokosmelk, laurierblaadjes, gember stukjes en citroengras toe.
  10. Roer het geheel goed door elkaar en voeg water toe totdat het vlees onderwater staat.
  11. Laat het op laag vuur door pruttelen, zorg ervoor dat het niet gaat koken. Dit proces duurt minimaal 3 uur.
  12. Voeg na een uur een scheut azijn toe, je kunt dit ook vervangen voor wijn of citroensap.
  13. Houd in de drie uur de pan wel in de gaten, bijvoorbeeld om een scheut water toe te voegen wanneer dit nodig is.
  14. Breng na 3 uur een nieuwe pan met water aan de kook, en voeg de Bravo witte rijst toe.
  15. Kook de rijst in 12-15 minuten gaar.
  16. Breng een andere pan met water aan de kook en kook hierin de boontjes in een paar minuten gaar.
  17. Verdeel de rijst over 4 borden, samen met de boontjes en als laatste de rendang.
  18. Naar smaak kun je nog wat Javaantjes toevoegen voor een extra bite.
  19. Eetsmakelijk!

Verras jij je gasten of jezelf met deze lekkere Indonesische rendang? Het verreist wat voorwerk, maar het resultaat mag er zeker zijn! Op zoek naar meer recept inspiratie? Neem dan hier een kijkje.