Do It Yourself: Gekleurde speelrijst!

Kinderen spelen graag met zand, het zand glijd gemakkelijk door hun vingers en ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan. Niet alleen kun je de speelbak vullen met zand, ook speelrijst is de laatste jaren razend populair! Speelrijst kost gemiddeld €7,- per 500 gram. Dit is natuurlijk aan de hoge kant als je meer kleurtjes speelrijst wil. Speelrijst kun je zelf ook heel gemakkelijk maken met onze Bravo rijst! Wij laten je zien hoe, ga samen met je kind(eren), neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes aan de slag!

Benodigdheden
  • 500 gram Bravo witte rijst
  • Voedingskleurstoffen (4 á 5 druppels per 500 gram kleurintensiteit naar wens)
  • Ziplockzakjes/afsluitbare zakjes
  • Azijn
  • Bakje, bakblik, kleine speelbak etc.
Hoe maak je speelrijst?

Stap 1. Bepaal hoeveel kleuren rijst je wil maken, meng bijvoorbeeld kleurstoffen voor extra kleuren. Leg voor iedere kleur rijst een zakje neer.

Stap 2. Tijd om hulphandjes in te schakelen! Verdeel de rijstkorrels over de zakjes, kinderen vinden dit erg leuk om te doen!

Stap 3. Voeg per 100 gram rijst een klein scheutje azijn toe, samen met het aantal kleurstof druppels. Sluit het zakje goed dicht.

Stap 4. Tijd om weer hulphandjes in te schakelen! Zorg dat de zakjes goed afgesloten zijn en laat de kinderen de zakjes rijst goed door kneden, zodat elke rijstkorrel een kleurtje krijgt.

Stap 5. Giet daarna de rijst uit de zakjes en laat de rijst drogen op een bakplaat, dienblad of bijvoorbeeld een schaal. Roer de rijst af en toe door. Het kan tot een dag duren voordat de rijst droog is. Mocht je dit proces versneld willen, kun je de rijst 15 minuten op 100 graden laten drogen in de oven.

Veel speelplezier!

Naast ”spelen” met rijst kun je natuurlijk ook heerlijke gerechten maken met rijst, neem hier een kijkje voor receptinspiratie.