De perfecte parboiled rijst koken

Je bent waarschijnlijk al aardig bekend met de klassieke rijstsoorten zoals witte rijst, zilvervliesrijst of langkorrelige rijst. Maar, er is één speciaal soort rijst die je zeker moet uitproberen. We hebben het over Bravo Foods parboiled rijst. We zullen proberen om deze rijstsoort zo goed mogelijk te beschrijven in onze blog en jou laten zien hoe je Bravo Foods parboiled rijst het beste kunt koken.

Parboiled rijst (ook bekend als snelkookrijst of voorgekookte rijst) dankt zijn naam aan het proces hoe de rijst gedeeltelijk wordt gekookt in de schil. Dit komt veel voor in Afrikaanse en Aziatische landen.

De rijst wordt ongepeld geweekt, gestoomd en gedroogd in zijn oneetbare toestand, om vervolgens gepeld en geslepen te worden. Door dit proces wordt de rijst luchtiger, minder plakkerig en behoudt het zijn vitamines en mineralen langer.

Parboiled rijst kan bestaan uit verschillende korrellengtes:

• Langkorrelig
• Mediumkorrelig
• Kortkorrelig

Zoals je hierboven ziet, is parboiled rijst verkrijgbaar in drie verschillende korrellengtes, maar alle drie soorten hebben gemeenschappelijke kenmerken zoals kleur, textuur en smaak.

De kleur van voorgekookte rijst is geel vanwege het voorkookproces. De textuur is ietswat plakkerig en compact. De smaak is vergelijkbaar met witte rijst, maar kan iets nootachtiger uitvallen.

Voedingswaarden parboiled rijst per 100 gr:

• Energie 370 kcal (1.500 kJ)
• Koolhydraten 78,68 gr
• Suikers 0,5 gr
• Vezels 3,5 gr
• Vetten 2,75 gr
• Eiwitten 7,60 gr

Hoe kook je Bravo Foods parboiled rijst? Om deze type rijst te bereiden, heb je in verhouding 2 ¼ kopjes water nodig voor elke kopje ongekookte rijst.

1. Breng 2¼ kopjes water aan de kook in een stevige pan van minimaal 2 liter. Voeg eventueel een scheutje olijfolie en een snufje zout toe aan het water.

2. Roer 1 kopje rijst erdoor. Dek de pan af, zet het vuur lager en laat 25 minuten doorsudderen totdat al het water is opgenomen.

3. Geniet van je rijst als bijgerecht, in een rijstbowl, stop het in een wrap of hoe jij je Bravo Foods rijst zelf lekker vindt!

Hoewel snelkookrijst een gezonder alternatief is voor traditionele witte rijst, is het niet het meest gezonde graan dat momenteel op de markt bestaat. Gezondere alternatieven zijn o.a. zilvervliesrijst, quinoa, gerst en boekweit. Probeer eens onze Bravo Foods parboiled rijst en andere soorten uit, zoals Bravo Foods pandanrijst, Bravo Foods basmatirijst en Bravo Foods tosyarijst!

Benieuwd naar meer receptinspiratie? Kijk dan hier.