Curry recepten!

Curry is van oorsprong een gerecht uit India, gemaakt met kruiden, groenten en specerijen. Over het algemeen wordt er ook altijd een lekkere kokosmelk gebruikt om de curry extra romig te maken. Bij curry gerechten wordt vaak rijst en (naan)brood geserveerd. Curry gerechten kun je maken met diverse groenten en specerijen, in dit artikel geven we drie heerlijke curry recepten die je heerlijk kunt eten met één van onze Bravo rijstfavorieten. Welke van de drie curry recepten is jouw favoriet?

Butter chicken curry

Dit recept is voor vier personen

Butter chicken is boterzachte kip in een kruidige en romige saus. De naam butter chicken stamt af van de bereiding: normaal wordt er veel olie gebruikt in de Indianse keuken, voor dit recept gebruiken we roomboter.

Ingrediënten
  • 300 gram Bravo basmati rijst
  • Naanbrood (2 stuks, gehalveerd)
  • 400 gram kipdijfilet
  • 100 gram slagroom of kookroom
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels Garam Masala
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • Peper, zout en kaneel
Bereidingswijze
  1. Breng een ruime pan met water aan de kook.
  2. Kook de Bravo basmati rijst gaar in 12-15 minuten en giet daarna de rijst af.
  3. Snijd de kipdijfilet in blokjes en doe deze in een ruime kom.
  4. Voeg de 2 eetlepels Griekse yoghurt, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 2 theelepels citroensap, 1 eetlepel Garam Masala en 1 theelepel zout toe.
  5. Meng dit geheel door elkaar en zet het in de koelkast voor minimaal 15 minuten.
  6. Snipper de uien en verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan.
  7. Hak de laatste 2 teentjes knoflook fijn.
  8. Fruit de uitjes aan en voeg de fijngehakte knoflook toe.
  9. Voeg er dan 1 eetlepel Garam Masala, 1 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel zout en een snufje kaneel aan toe.
  10. Voeg het blik tomatenblokjes toe.
  11. Breng dit geheel aan de kook en voeg daarna de 100 gram slagroom of kookroom toe.
  12. Zet het vuur laag en pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde massa.
  13. Zodra de saus gepureerd is, voeg je de kippendijfilet blokjes toe aan de saus.
  14. Doe de deksel op de pan en laat dit op middelhoog tot laag vuur minimaal 15 minuten pruttelen tot de kip gaar is.
  15. Zodra de kip gaar is roer je 2 eetlepels roomboter door de saus.
  16. Breng het gerecht op smaak met peper en zout.
  17. Verdeel de Bravo basmati rijst over de borden en verdeel ook de butter chicken.
  18. Naar wens kun je nog groenten toevoegen zoals bijvoorbeeld zoetzure komkommer, paprika of paksoi.
  19. Eetsmakelijk!
Kip curry met mango

Dit recept is voor vier personen

Ingrediënten
  • 300 gram Bravo witte rijst
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 tomaten
  • 1/2 eetlepel gember
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 2 gele paprika’s
  • 1 mango
  • 600 gram kippendijen
  • 1 blik tomatenpuree
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels verse, fijngehakte koriander
  • 2 el curry poeder
Bereidingswijze
  1. Breng een ruime pan met water aan de kook.
  2. Kook de Bravo witte rijst in 12-15 minuten gaar en giet vervolgens de rijst af.
  3. Snipper de ui en knoflook fijn.
  4. Schil en rasp de gember fijn tot je een halve eetlepel gember overhoudt.
  5. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de steel en zaadlijsten.
  6. Hak de rode peper fijn.
  7. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  8. Snijd de kippendijen in blokjes.
  9. Snijd de paprika’s in dunne reepjes.
  10. Voeg aan een koekenpan een eetlepel zonnebloemolie toe.
  11. Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze aan.
  12. Voeg de blokjes kipdijfilet toe en bak de kipfilet gaar.
  13. Voeg de paprika, rode peper en curry-poeder toe.
  14. Voeg het blik tomatenpuree toe.
  15. Laat dit mengsel 15 minuten met de deksel op de pan doorkoken.
  16. Voeg na 15 minuten de mango en kokosmelk toe en verwarm het nog 5 minuten op een laag vuur.
  17. Snijd de lente-ui in plakjes.
  18. Serveer de rijst met de mango-curry en koriander op een bord.
  19. Eetsmakelijk!
Romige vegan curry met zoete aardappel

Dit recept is voor vier personen

Ingrediënten
  • 300 gram Bravo basmati rijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 gram verse geraspte gember
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 zak babyspinazie
  • 1 theelepel zout
  • 3 grote eetlepels cashewnoten
  • 2 eetlepels verse, fijngehakte koriander
Bereidingswijze
  1. Breng een ruime pan met water aan de kook.
  2. Voeg de Bravo basmati rijst toe en kook gaar in 12-15 minuten.
  3. Giet de rijst af en laat de rijst met de deksel op de pan nagaren.
  4. Snijd de ui fijn en hak de knoflook fijn.
  5. Verhit in een ruime koekenpan 2 eetlepels olijfolie.
  6. Voeg de ui en knoflook toe en bak de ui en knoflook kort en glazig.
  7. Voeg de geraspte gember, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel komijn, 1 theelepel koriander en 1/2 theelepel chilivlokken toe. Bak dit 2 minuten mee.
  8. Snijd de tomaten en zoete aardappel in stukjes. Voeg dit toe aan het uienmengsel en bak 2 minuten mee.
  9. Voeg de kikkererwten en kokosmelk toe aan de koekenpan.
  10. Breng aan de kook en laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen.
  11. Rooster in een aparte droge koekenpan de cashewnoten tot ze lichtbruin zijn.
  12. Laat de cashewnoten afkoelen en hak ze grof.
  13. Roer de babyspinazie door het currymengsel. Breng op smaak met zout en peper.
  14. Verdeel de basmati rijst, curry en geroosterde cashewnoten over de borden.
  15. Garneer met de verse, fijngehakte koriander.
  16. Eetsmakelijk!

Ben jij geïnspireerd om aan de slag te gaan met één, of zelfs alle drie de curry recepten? Wij zijn benieuwd welk curry recept jouw favoriet is. Laat het weten in onze reacties! Op zoek naar meer receptinspiratie? Neem dan hier een kijkje.