Alles over tradities met rijst

Wie weet heb je het weleens gezien: een net getrouwd stel wordt bestrooid met rijst als ze uit de kerk of het gemeentehuis lopen. Dit is een echte traditie met rijst, die al langer stand houdt in het Oosten. Benieuwd naar waarom dit word gedaan en welke tradities met rijst er nog meer zijn? Lees dan snel verder!

Rijst bij bruiloften

Het gooien van rijst is een eeuwenoude traditie, die diepgeworteld zit in de Oosterse cultuur. Door de vele rijstvelden ziet een groot deel van de Indonesische bevolking rijst als een geschenk van de goden. In de Oosterse cultuur is rijst ook een symbool van vruchtbaarheid. Rijst gooien naar/over een pas getrouwd stel betekent dus ook dat de bruiloftsgasten het bruidspaar een vruchtbaar en gelukkig leven wensen. Als je het als bruiloftsgast echt goed wilt doen, moet je de rijst niet gooien maar een zaaiende beweging maken. Zo zaai je een gelukkig leven. Aan het einde strooit de bruid rijst uit over haar hoofd, zodat ze hiermee aangeeft dat ze ”vertrekt”. Deze traditie noemen ze Vidaai, of Bidaai, afhankelijk van in welke regio de bruiloft plaatsvindt.

Holi feest

Ook bij het Hindoestaanse Holi feest wordt de dag van tevoren rijst gegooid in een groot vuur. Het Holi feest is een Hindoestaans feest dat jaarlijks gevierd wordt rond maart. Het Holi feest wordt gevierd door het strooien van gekleurd poeder. Op de dag voor het Holi feest wordt een brandstapel aangestoken. Het vuur wordt gezien als vreugdevuur dat de lente begroet, en als vuur waarin het kwade wordt verbrand en plaatsmaakt voor het goede. In het vuur wordt rijst gegooid, dit symboliseert het afstand doen van slechte daden en gedachten zodat er plaats is voor het goede.

Eettradities

In heel veel landen wordt rijst gegeten, zo is het eten van rijsttafels een onderdeel van feestelijke gelegenheden en jaarlijkse evenementen in Indonesiƫ. In Noorwegen wordt op Eerste Kerstdag traditionele rijstepap gegeten en in Turkije serveren ze rijst symbolisch aan het einde van de maaltijd. En zo zijn er nog veel meer tradities! Wij zijn benieuwd wat jouw favoriete rijsttraditie is? Laat het ons weten!

Wil je graag meer weten over rijst of over tradities met rijst? Neem dan hier een kijkje.